Componist

De componist die de compositie-opdracht voor het schrijven van de Symfonie voor het Landschap aanvaard heeft, is componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders.

Joan Reinders

Joan Reinders (29 juni 1959, Gramsbergen) studeerde trombone en arrangeren op de conservatoria in Zwolle en Hilversum en Enschede. Hij kreeg daar les van o.a. Bart van Lier, Jerry van Rooyen, Frans Elsen, Cees Smal en Gerrit Boomsma.
Momenteel is Joan verbonden aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en Enschede. Hij is docent van de jazzafdeling voor compositie en arrangeren en hij is leider van de Conservatorium Big Band.  Ook is hij in 2012 en 2014 docent geweest aan de European Jazz Academy.

Met zijn eigen The Millennium Jazz Orchestra is hij actief als componist, arrangeur en orkestleider. Deze band geeft hem al jaren de mogelijkheid om te werken met, en te schrijven voor artiesten-van-naam zoals Toots Thielemans, Dick Oatts, Lew Tabackin, Lee Konitz, Herb Geller, Bobby Shew, Philip Catherine, James Moody, Kenny Wheeler, Ronnie Cuber, Jiggs Whigham en vele anderen. The Millenium Jazz Orchestra geeft iedere maand een concert in Enschede. Met The Millennium Jazz Orchestra bracht Joan inmiddels vijf cd-producties uit als componist/arrangeur :

  • Magnifying-glass (1998)
  • Triangular (2000)
  • Specially Arranged For Fay (2002)
  • Oattsnotes (2005)
  • Pretty Pumps (2010)
  • Safety Zone (2014)

Als arrangeur schrijft hij verder voor o.a. het Metropole Orkest, de WDR Big Band in Keulen, de Big Band van de Hessischer Rundfunk (Frankfurt), het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en Marinierskapel der Koninklijke Marine.  Als freelance muzikant speelde hij in radio- en tv-orkesten als The Skymasters en het Metropole Orkest. Ook speelde hij in de John Clayton bigband.  Met deze band begeleidde hij vele beroemde artiesten zoals Sarah Vaughan, Al Grey, Harry ‘Sweets’ Edison, Frank Foster, Milt Jackson, Jeff Hamilton en vele anderen. Hij werkte tevens als gastdirigent bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en op de conservatoria van Amsterdam, Weimar (Duitsland), Götheborg (Zweden), Gent (België) en Barcelona (Spanje).

Joan Reinders

 

Kijk voor meer informatie over Joan Reinders op de website van het Millenium Jazz Orchestra en bekijk de trailer van dit orkest op Youtube!